Desembrood in Almere-buiten

BroodLetter is een regionale bakker die brood bakt van pure biologische granen.

 

Het deeg heeft een lange rijs gehad en wordt gemaakt met een voordeeg (desem: meel en water).

Belangrijk is dat er geen verbetermiddelen toegevoegd wordt, zoals gluten, glutenversterkers, enzymen, mout of kleurstoffen, soja of (palm)vetten. Het meel wat gebruikt wordt is dan ook geen bakkersmix maar is een ongeraffineerd en biologisch meel.

Wat er wel wordt toegevoegd  zijn bijvoorbeeld heerlijke noten, zaden, gedroogde (zuid)vruchten, olijven, kruiden, zongedroogde tomaten, groenten, etc.

 

Uniek

Het handgemaakte brood is van biologisch meel, water en Keltisch zeezout. Door de lange rijstijden is het brood niet alleen lekker, maar ook beter verteerbaar. Veel mensen met buikklachten die veroorzaakt worden door het eten van brood, kunnen dit desembrood veel beter verdragen. Dit komt door de voorvertering, die door de lange rijstijden heeft plaatsgevonden. Hierdoor breken bepaalde stofjes af, zoals fytinezuur, dat sterker in biologisch brood aanwezig is. Maar ook een deel van de koolhydraten en de gluten breken af, waardoor het brood beter verteerbaar is. Let op: het brood is niet glutenvrij.

 

Desem

Het desem wordt aan de hand van een uniek moederdeeg iedere week vers gemaakt. Hierdoor kan het deeg zonder toevoegingen rijzen en een mooie, eigen smaak ontwikkelen. De smaak van het desem is absoluut niet zuur te noemen, omdat het niet om azijnzuur gaat, maar om melkzuur. Uiteraard kun je dat beter zelf eens komen proeven. In alle broodproducten van deze bakker is desem verwerkt. En al het deeg krijgt 2 tot 3 dagen de tijd voordat het gebakken kan worden tot een brood.

 

Altijd vers brood
Ons brood is altijd vers gebakken, dus niet afgebakken. Wil je zelf het brood langer bewaren? Dat kan uitstekend, je kunt dan het verse brood, mits het goed is afgekoeld, uitstekend zelf invriezen in een plastic zak. Voor gebruik ontdooien en als je graag een knapperige korst wilt, kun je het brood 8 minuten op 180ºC even oppiepen in een voorverwarmde oven. Ook de croissants kun je kort oppiepen in de hete oven.

Eet smakelijk!